Μη-Καταστροφικοί Έλεγχοι

Visual Testing [VT]

Ο οπτικός έλεγχος [Visual Testing – VT] αναφέρεται σε μια μέθοδο ΜΚΕ που χρησιμοποιεί το γυμνό μάτι του επιθεωρητή, είτε υποβοηθούμενο είτε μη, για τη συλλογή δεδομένων του υλικού, μέσω της παρατήρησης. Ο οπτικός έλεγχος είναι ο πιο θεμελιώδης τρόπος εξέτασης ενός υλικού ή αντικειμένου χωρίς αυτό να τροποποιείται με κανέναν τρόπο. Οι οπτικές επιθεωρήσεις γενικά αποτελούν πρόδρομο για πιο προηγμένες τεχνικές επιθεώρησης που είναι ικανές να ανιχνεύσουν ελαττώματα πέρα από αυτό που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, όπως ρωγμές κάτω από την επιφάνεια.

Ο οπτικός έλεγχος είναι η παλαιότερη και πιο βασική μέθοδος επιθεώρησης ΜΚΕ και εξακολουθεί να είναι πολύ αξιόπιστος
Μέθοδος

Ο έλεγχος VT πραγματοποιείται από επιθεωρητές που εξετάζουν οπτικά ένα υλικό ή περιουσιακό στοιχείο. Μπορεί να υποβοηθηθεί με τη χρήση φακών στο αντικείμενο που εξετάζεται ή με ένα εργαλείο για απομακρυσμένο έλεγχο Remote Visual Inspection [RVI], όπως μια κάμερα επιθεώρησης. Για να τοποθετήσουν τον εξοπλισμό στη θέση τους, οι επιθεωρητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ρομπότ ή ένα drone ή μπορούν να τον κρεμάσουν από ένα σχοινί.

Οφέλη

Το VT είναι η παλαιότερη και πιο βασική μέθοδος επιθεώρησης, ωστόσο εξακολουθεί να έχει αρκετά πλεονεκτήματα ακόμα και σε σχέση με μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας. Είναι πολύ πιο οικονομικό στην ανίχνευση βλαβών και από τις πιο εύκολες τεχνικές δοκιμών. Είναι επίσης μια από τις πιο αξιόπιστες τεχνικές καθώς ένας καλά εκπαιδευμένος επιθεωρητής μπορεί να εντοπίσει τα περισσότερα σημάδια ζημιάς. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλό κόστος
  • Φορητός εξοπλισμός (εάν υπάρχει)
  • Άμεσα αποτελέσματα
  • Απαιτούνται ελάχιστες ειδικές δεξιότητες
  • Ελάχιστη προετοιμασία εξαρτημάτων
Περιορισμοί
  • Κατάλληλο μόνο για ορατά μέρη/επιφάνειες
  • Συνήθως ανιχνεύει μεγαλύτερα σε μέγεθος ελαττώματα
  • Οι ενδείξεις μπορεί να παρερμηνευθούν εσφαλμένα για ελαττώματα
  • Η ποιότητα της επιθεώρησης επηρεάζεται από τις επιφανειακές συνθήκες, τις φυσικές συνθήκες και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ποια υλικά μπορούν να δοκιμαστούν;

Η οπτική δοκιμή μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά για την επιθεώρηση όλων των εμφανών μερών υποδομών και εξοπλισμού όπως χυτών, μηχανικών εξαρτημάτων και συγκολλήσεων σε διάφορες βιομηχανίες.

Εφαρμογές Newtron Technologies

Οι επιθεωρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται οπτικός έλεγχος υλοποιούνται σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες -από τις μεγαλύτερες δεξαμενές και τον εξοπλισμό τους έως τα μικρότερα και μεμονωμένα υλικά- σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα πρότυπα. Η Newtron Technologies εφαρμόζει Visual Testing αναζητώντας μια σειρά προβλημάτων και χαρακτηριστικών σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε έργου, όπως:

  • Συνενώσεις μετάλλων
  • Ανίχνευση διάβρωσης
  • Εξέταση ρωγμών
  • Ομοιομορφία διαστάσεων
  • Συνοχή υλικού
  • Επιφανειακά ελαττώματα
  • Επιφανειακές ασυνέχειες
CODES & STANDARDS

International Organization for Standardization (ISO)
ISO 3058 Non-destructive testing – Aids to visual inspection – Selection of low-power magnifiers (1998)
ISO 11971 Steel and iron castings – Visual examination of surface quality (2008)
ISO 19959 Visual examination of the surface condition of investment castings – Steel, nickel alloys and cobalt alloys (2005)
ISO 17637 Non-destructive testing of welds – Visual testing of fusion-welded joints (2016)
ISO 2128 Anodising of aluminium and its alloys – Determination of thickness of anodic oxidation coatings – Non-destructive measurement by split-beam microscope (2010)
ISO 5817 Welding — Fusion-welded joints in steel, nickel, titanium and their alloys (beam welding excluded) — Quality levels for imperfections (2014)

American Society of Mechanical Engineers (ASME)
ASME Boiler and Pressure Vessel Code, Section V

Αυτές οι πληροφορίες είναι μια συλλογή από αναφορές. Ενώ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο ενημερώνονται, η Newtron Technologies δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις ή για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των πληροφοριών. Δεν εγγυάται ότι το περιεχόμενο είναι πλήρες, σωστό, τρέχον ή ενημερωμένο και μπορεί να αλλάξει χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.