Προηγμένοι Μη-Καταστροφικοί Έλεγχοι

Total Focusing Method [TFM]

Η μέθοδος ολικής εστίασης [Total Focusing Method – TFM] είναι ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιείται ως μέσο αξιοποίησης δεδομένων για καλύτερες και ακριβέστερες επιθεωρήσεις. Είναι μια μέθοδος επεξεργασίας για τη χρήση των δεδομένων από το Full Matrix Capture [FMC] – μια στρατηγική για τη συλλογή δεδομένων σταδιακής συστοιχίας – με στόχο την παραγωγή εικόνας που εστιάζει σε κάθε καθορισμένο σημείο. Το TFM χρησιμοποιεί παρόμοια προσέγγιση με το PAUT. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, η εστίαση εφαρμόζεται παντού στην περιοχή ενδιαφέροντος, όχι μόνο σε σταθερό βάθος.

Το TFM παρέχει μια λεπτομερή εικόνα, του εξαρτήματος που επιθεωρείται σε μια αναλυτική βάση δεδομένων.
Μέθοδος

Στο TFM εφαρμόζεται ένας αλγόριθμος στα δεδομένα που συλλέγονται από το Full Matrix Capture [FMC]. Κάθε πομπός/δέκτης από τη συστοιχία του ανιχνευτή ψηφιοποιεί το αποτέλεσμά του. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος υπολογίζει τον εστιακό νόμο για κάθε pixel. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν την προηγμένη μέθοδο δοκιμών δεν συνοψίζονται, αλλά αναλύονται σε μια βάση δεδομένων. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο λεπτομερής και συνοπτική. Ως αποτέλεσμα, παρέχει μια ακριβή εικόνα του υπό επιθεώρηση εξαρτήματος.
Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της μεθόδου ολικής εστίασης είναι να ορίσετε το πλέγμα των σημείων εστίασης. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από κάθε συνδυασμό πομπού/δέκτη αθροίζονται για κάθε συγκεκριμένο σημείο εστίασης στο δίκτυο. Επομένως, η εικόνα κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τη μέγιστη διαθέσιμη ποσότητα πληροφοριών για κάθε σημείο. Η εικόνα είναι μια έγχρωμη κωδικοποιημένη απεικόνιση των πλατών που παράγονται μετά την εφαρμογή του αλγορίθμου TFM.

Οφέλη

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα του TFM που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Βέλτιστη εστίαση και χωρική ανάλυση, παντού.
  • Απευθείας απεικόνιση μεγάλης περιοχής για μία θέση ανιχνευτή.
  • Όλες οι προσβάσιμες γωνίες, ταυτόχρονα.
  • Χαρακτηρισμός ελαττώματος.
  • Ολοκληρωμένη απεικόνιση ελαττώματος.
  • Τρισδιάστατη απεικόνιση.
Περιορισμοί

Ενώ τα οφέλη της συλλογής δεδομένων TFM – FMC είναι προφανή, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στην τεχνική:

  • Αρκετά μεγάλα αρχεία δεδομένων
  • Αργές ταχύτητες σάρωσης
  • Μειωμένες αναλογίες σήματος προς θόρυβο [signal-to-noise ratio – SNR] αφού τα δεδομένα συλλέγονται μετά από παλμό μόνο ενός στοιχείου τη φορά
  • Τα ίδια ζητήματα εστίασης με την τακτική επιθεώρηση PAUT, επομένως μπορεί να απαιτείται συνδυασμός για να βρεθεί η πιο αποτελεσματική λύση.
Ποια υλικά μπορούν να δοκιμαστούν;

Η χρήση του TFM μπορεί να βοηθήσει τους τεχνικούς να εντοπίσουν μικρά ελαττώματα ή ελαττώματα σε δύσκολες επιθεωρήσεις. Ενώ το τυπικό PAUT παραμένει η μέθοδος κώδικα – ρύθμισης, το TFM μπορεί ακόμα να βοηθήσει τις εταιρείες να βελτιώσουν τα αποτελέσματα ασφάλειας και συντήρησης. Ορισμένες περιπτωσιολογικές μελέτες στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου -όπου είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζουμε ανόμοιες συγκολλήσεις μετάλλων, με πολύπλοκες γεωμετρίες, πολλαπλές ακουστικές διεπαφές και ζητήματα διάδοσης ωστενιτικών δομών- μπορούν να επιλυθούν με το TFM.

Παρόμοια με το PAUT και περαιτέρω, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες επεξεργαστών, υπολογιστών και γραφικών, το TFM επιτρέπει πλέον την τομογραφική απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο ακόμη και σε ωστενιτικές ραφές συγκόλλησης που θεωρούνται παραδείγματα ανισότροπων υλικών, τα οποία μπορούν να εξεταστούν με αυτή τη μέθοδο. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται μη αποτελεσματικό για ανισότροπα υλικά όπως οι σύγχρονοι αγωγοί χάλυβα κατασκευασμένοι μέσω θερμομηχανικά ελεγχόμενης επεξεργασίας [Thermo-mechanical control process – TMCP] καθώς οι αλγόριθμοι βασίζονται στην υπόθεση της ταχύτητας ισοτροπικού υλικού.

Εφαρμογές Newtron TechnologiesNewtron Technologies applications

Η δοκιμή Newtron TFM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση ενός ευρέος φάσματος περιουσιακών στοιχείων, καθώς χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

CODES & STANDARDS

Το TFM είναι κατά κύριο λόγο μια «εξελισσόμενη τεχνολογία» και υπάρχουν διάφορες ομάδες εργασίας που το εξετάζουν, ως εκ τούτου εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη συμφωνία σχετικά με τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούνται. Το ISO 23865 “Non-destructive testing — Ultrasonic testing — General use of full matrix capture/total focusing technique (FMC/TFM) and related technologies” παρέχει γενικές διατάξεις για την εφαρμογή δοκιμών υπερήχων με συστοιχίες που χρησιμοποιούν τεχνικές FMC/TFM και σχετικές τεχνολογίες. Σκοπός του είναι να προωθήσει την υιοθέτηση ορθής πρακτικής είτε στο στάδιο της κατασκευής είτε για δοκιμές εν χρήσει υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή για επισκευές.

Αυτές οι πληροφορίες είναι μια συλλογή από αναφορές. Ενώ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο ενημερώνονται, η Newtron Technologies δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις ή για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των πληροφοριών. Δεν εγγυάται ότι το περιεχόμενο είναι πλήρες, σωστό, τρέχον ή ενημερωμένο και μπορεί να αλλάξει χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.